Álmodtam egy iskolát...

Álmodtam egy iskolát, ahol jól érzi magát a fiam, mert játszva tanul, zenél, rajzol, sportol. Nem bűn, ha izeg-mozog órán és jó szóval terelik, ha szükség van rá. Budapestről indulva sok iskolát bejártam. Híresen jó gyermekközpontú intézményeket látogattam végig, de valami mindig hiányzott.

Aztán rátaláltam az Életfa Iskola honlapjára. Először a Pedagógiai Program keltette fel az érdeklődésemet, de úgy gondoltam, hogy "túl szép, hogy igaz legyen". Így, egy márciusi napon elmentünk a férjemmel megnézni az iskolát. Azonnal látszott, hogy itt minden a gyerekekről szól: mosolygós tanárok és egy kívül-belül barátságos épület fogadott. (Feltűnt, hogy köszöntek a gyerekek, amikor végigmentünk az iskolán...) Amikor visszamentünk a fiammal, hogy ő is körbenézzen, az volt az első megjegyzése miután kiléptünk az épületből, hogy "jé, itt kedvesek a gyerekek" - bevallom ebből az egy mondatból és az általam tapasztaltakból én messzemenő következtetéseket vontam le az iskolában folyó oktató-nevelő munkáról és nem keresgéltem tovább. Azóta férjemmel együtt tudjuk, hogy jól döntöttünk.

Szeptember óta fiam játszva és örömmel tanul, imád zongorázni (merthogy zongorázik iskolaidőben), a rajzai kifejezőbbek, mint valaha. Saját tempójának megfelelően halad: van, aki már elsősként, félévkor a 2. osztályos matematika munkafüzetben dolgozik. Ez számomra azért nagyon fontos, mert nem egy ismerősünk gyermeke szenved attól, hogy nem a tudásszintjének megfelelően foglalkoznak velük, így órán "látványosan unatkoznak" és két hónappal a várva-várt iskolakezdés után lógó orral mesélik, hogy nem szeretnek iskolába járni. (Ebben az iskolában az a jellemző, hogy hat lóval kell a gyerekeket visszafogni, hogy iskolába menjenek, ha betegek, és alig lehet őket hazavonszolni napköziből, mert még maradnának.)

Írhatnék még a projekt napról, amelynek során nem csupán látókörüket szélesítik a gyerekek, de rengeteg élménnyel gazdagodnak; a játékos japán óráról; a jó hangulatú tanári/szülői könyvklubról; és persze a mosolygós reggelekről és a jókedvű délutánokról.

Végül idéznék egy mondatot az iskola pedagógiai alapelveiből:
"Az iskola (...) toleranciára, a sokszínűség, a pluralizmus elfogadására nevel. A szereteten alapuló humanista értékeket helyezi előtérbe (...). A pedagógiai program legfontosabb vonása, hogy (...) a komplex tudást, a sokoldalú műveltséget tekinti elérendőnek. A tanulást örömteli tevékenységgé kívánja tenni."
És ez nem üres frázis, hanem - nap mint nap tapasztalt - valóság.


2009. február
Béki Ági (első osztályos kisfiú anyukája)

Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola  |  Telefon: +36 83 320-007; Mobil: +36 30 635-3537   |  Levélcím: 8360 Keszthely, Vaszary K. u. 12.
E-mail: eletfa.iskola [kukac] gmail [pont] com, eletfaiskola.keszthely [kukac] gmail [pont] com