Mielőtt iskolát választottunk...


Mielőtt iskolát választottunk az a célt fogalmaztuk meg a párommal, hogy olyan iskolát keresünk a fiainknak, ahol a gyermekeink fejébe nem csak mennyiségi tudást akarnak beleönteni, ahol nem a merev és kötött közoktatási követelmény-rendszenek kell megfelelniük. Szerettük volna, ha nem szorongva kell iskolába menniük és tanulást nem kényszernek érzik.

Ezért is mentünk el az Életfa Iskola bemutató óráira és nyílt napjára. Elsőként a külsőségek ragadtak meg: a barátságos és napos osztálytermek, kellemes elrendezésű és berendezésű terek bensőséges hangulatot árasztottak. Szakmailag és emberileg is magával ragadó tanítók óráin azt tapasztaltuk, hogy különleges odafigyeléssel kezelik a gyermeket. Mivel kis létszámú osztályok vannak, szinte mindenkivel saját fejlődése szerint, egyedileg foglalkoznak a tanítók.

Tetszett, hogy a nebulók nem hátratett kézzel ülnek a padban, hanem néha a szőnyegen a tanító nénit körül ülve, néha padban ülve, néha állva és mozogva, játszás közben tanulnak. Különösen fontos ez egy oviból kikerült gyereknek, aki még inkább játszani szeret, mint nyugton ülve 45 percig ülve koncentrálni – és ráadásul fiú!

Bár alapítványi iskola lévén, azt gondoltam, hogy a gyerekektől kevesebbet követelnek és lazábban veszik a tanulást, azonban a felsősök óráin nagyon komoly tárgyi tudásról győződhettem meg.

Tetszett hogy az iskola japán alapítója révén mód nyílik egy másik kultúra megismerésére és elfogadására, amely nem üres külsőségekben merült ki.

Az évköri rendszer alkalmazása az oktatásban különös és szerteágazó összefüggésekre döbbentett rá a bemutatók során a tudományágak és a tantárgyak között, mely a gyerekek számára már magával értetődő volt. Ők nem különálló tantárgyakat tanulnak, hanem inkább ugyanazon téma, zenei, irodalmi, történelmi, csillagászati megközelítésének egységét. Ennek legérdekesebb és különlegesebb módja az un. ’ Projekt nap ’ – amit jobb megnézni, mint elmondani. Úgyhogy azt javaslom Bárkinek, ha van egy fél délelőttje és nem mások véleménye alapján akar dönteni győződjön meg maga ! Mi mindenesetre nagyon örülünk, hogy ezt az iskolát választottuk!!!

2009. február


Vincze Tamás kertész, egy elsős és egy másodikos fiú apukája

Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola  |  Telefon: +36 83 320-007; Mobil: +36 30 635-3537   |  Levélcím: 8360 Keszthely, Vaszary K. u. 12.
E-mail: eletfa.iskola [kukac] gmail [pont] com, eletfaiskola.keszthely [kukac] gmail [pont] com