Dr. Móroczné Komáromi Gyöngyi – igazgató
Az Életfa általános és Alapfokú Művészeti Iskola magyar alapítója.

A soproni Óvónőképző Intézetben szerzett óvodapedagógus képesítést, majd tanári diplomát ének-zene-karvezetés szakon a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Tanárképző Főiskolán. A Budapesti Műszaki Egyetemen  közoktatás vezetői képesítést szerezett, majd közoktatási szakértő lett.

Pályakezdőként szombathelyen előbb egy rendkívül hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvodában, majd a megyei módszertani központban dolgozott, ahol részt vett a Vas megyei óvónők továbbképzésében. 1973-tól Keszthelyen él, előbb a Gagarin utcai óvoda vezetője, majd a város valamennyi óvodáját egyesítő Óvodai Igazgatóság vezetője, óvodai felügyelő, a Zala Megyei Pedagógiai Intézet szaktanácsadója (1979-ig), majd a keszthelyi Életfa Óvoda vezetője (1979-2003-ig). Az 1980-as években az Országos Pedagógiai Intézet játék szakbizottságának tagjaként külső munkatársként tevékenykedett. Kidolgozta a keszthelyi Életfa óvoda gyermekközpontú Pedagógiai Programját, amelynek megvalósításáért a nevelőtestület Pedagógiai Nívódíjban részesült.
A hazánkba látogató japán pedagógusok több csoportja ismerte meg ezt a programot, amelyet olyan vonzónak találtak, hogy Okuma Nobuko neves japán zenepedagógus kezdeményezésére japán adományokból felépült, és 
1997-ben megnyitotta kapuit az Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, amelynek igazgatója, pedagógiai koncepciójának kidolgozója volt. 
Publikációi: Játékpedagógiai Fórum Hajdúböszörmény 1991, Süss fel nap- Alternatív óvodák, iskolák Magyarországon Soros Alapítvány 1999, a „Gyermekközelben” (1991) és a „Civilizáció és kultúra – Gyermekközpontú nevelés az organikus kultúra jegyében” című szakmai könyveket szerkesztette, és több fejezetét írta. A Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának 50 éves jubileumi ünnepségén (2009. május 15.) az „Oktatáspolitikai kihívások” szekcióban bemutatta az Életfa Iskolát. Előadásának (írásának) címe: „Óvodától iskoláig; A projektoktatás gyakorlata.” 2007-től a Lurkóvilág c. pedagógiai magazin rovatvezetője.
2013-ban megjelent  legújabb könyve: „Életfa  Pedagógiai kaland az ezredfordulón” címmel.
Többször volt Japánban, ahol előadásokat tartott japán pedagógusok részére az óvoda és az iskola sajátos módszereiről.
A Magyar-Japán Baráti Társaság keszthelyi csoportjának vezetője. 

Ez az iskola egy különös ajándéka a sorsnak. Az is, hogy találkozhattam Okuma Nobukoval, azzal a különös, nagyszerű emberrel, aki bízott bennem, akivel együtt álmodhattuk meg az Életfa iskolát. Olyan iskolát akartunk, ahol jó a gyerekeknek, ahol örömmel tanulhatnak. Arra törekedtünk, hogy minden gyerek optimálisan fejlődjön, eredményes és sikeres legyen, tehetségét kibontakoztathassa, művelt, igényes, értékes emberré váljon. Azt akartuk, hogy kapjon különös hangsúlyt a nevelésben a komplex, a világ összefüggéseiben, teljességében való gondolkodás megtanítása, valamint a néphagyományainkkal összefüggő ősi tudás megismerése és alkalmazása a tudományok és művészetek világában is.” Ennek a minél magasabb színvonalon történő megvalósításán dolgozom a további életemben egy kiválóan felkészült és lelkes pedagógusokból álló nevelőtestülettel.

Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola  |  Telefon: +36 83 320-007; Mobil: +36 30 635-3537   |  Levélcím: 8360 Keszthely, Vaszary K. u. 12.
E-mail: eletfa.iskola [kukac] gmail [pont] com, eletfaiskola.keszthely [kukac] gmail [pont] com