Móroczné Komáromi Gyöngyi - tiszteletbeli igazgató

Az Életfa általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola magyar alapítója, létrehozója, pedagógiai koncepciójának megalkotója, szakmai-pedagógiai tanácsadó, ének-zene tanár.

A soproni Óvónőképző Intézetben szerzett óvodapedagógus képesítést, majd tanári diplomát ének-zene-karvezetés szakon a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Tanárképző Főiskolán. Elvégezte a BME közoktatás vezetői szakát is.

Pályakezdőként szombathelyen előbb egy rendkívül hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvodában, majd a megyei módszertani központban dolgozott, ahol részt vett a Vas megyei óvónők továbbképzésében. 1973-tól Keszthelyen él, előbb a Gagarin utcai óvoda vezetője, majd a város valamennyi óvodáját egyesítő Óvodai Igazgatóság vezetője, óvodai felügyelő, a Zala Megyei Pedagógiai Intézet szaktanácsadója (1979-ig), majd a keszthelyi Életfa Óvoda vezetője (1979-2003-ig).

1997-től az Életfa Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatója, pedagógiai koncepciójának kidolgozója, közoktatási szakértő.

Szakmai pályafutásáról néhány adat: Az 1980-as években az Országos Pedagógiai Intézet játék szakbizottságának tagja. Az Életfa óvoda sajátos gyermekközpontú pedagógiai programjának kidolgozása, amelynek megvalósításáért az óvoda nevelőtestülete Pedagógiai Nívódíjban részesült.

Publikációi: Játékpedagógiai Fórum Hajdúböszörmény 1991, Süss fel nap- Alternatív óvodák, iskolák Magyarországon Soros Alapítvány 1999, a „Gyermekközelben” (1991) és a „Civilizáció és kultúra – Gyermekközpontú nevelés az organikus kultúra jegyében” című szakmai könyveket szerkesztette, és több fejezetét írta. A Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának 50 éves jubileumi ünnepségén (2009. május 15.) az Oktatáspolitikai kihívások szekcióban bemutatta az Életfa Iskolát. Előadásának (írásának) címe: „Óvodától iskoláig; A projektoktatás gyakorlata.” 2007-től a Lurkóvilág c. pedagógiai magazin rovatvezetője.

2013-ban megjelent  legújabb könyve: „Életfa  Pedagógiai kaland az ezredfordulón” címmel.
Többször volt Japánban, ahol előadásokat tartott japán pedagógusok részére az óvoda és az iskola sajátos módszereiről.

A Magyar-Japán Baráti Társaság keszthelyi csoportjának vezetője. 

 

„Hálás vagyok a sorsnak, hogy találkozhattam Okuma Nobukoval, azzal a különös, nagyszerű emberrel, aki bízott bennem, akivel együtt álmodhattuk meg az Életfa iskolát. Olyan iskolát akartunk, ahol jó a gyerekeknek, ahol örömmel tanulhatnak. Arra törekedtünk, hogy minden gyerek optimálisan fejlődjön, eredményes és sikeres legyen, tehetségét kibontakoztathassa, művelt, igényes, értékes emberré váljon. Azt akartuk, hogy kapjon különös hangsúlyt a nevelésben a komplex, a világ összefüggéseiben, teljességében való gondolkodás megtanítása, valamint a néphagyományainkkal összefüggő ősi tudás megismerése és alkalmazása a tudományok és művészetek világában is.”

Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola  |  Telefon: +36 83 320-007; Mobil: +36 30 635-3537   |  Levélcím: 8360 Keszthely, Vaszary K. u. 12.
E-mail: eletfa.iskola [kukac] gmail [pont] com, eletfaiskola.keszthely [kukac] gmail [pont] com