Vajda Szilárd, zenetanár

​1970-ben született Salgótarjánban. Itt végezte általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait.  Az általános és középiskolai évek alatt zeneiskolába is járt. Több hangszert kipróbált (furulya, klarinét, népi furulya, tekerőlant), ekkor még egyiket sem azzal a céllal, hogy hivatásos zenésszé váljék. 1999-ben, 29 évesen jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karának klasszikus furulya szakára, ahová felvették. 2003-ban végzett. A 2015/2016-os tanévben elvégezte a Miskolci Tudományegyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének furulyatanár szakát a mesterképzés keretében. 1999 óta tanít furulyát. 2017 szeptemberében lett az Életfa Iskola furulyatanára. Vasváron él, ahol szintén tanít furulyát a helyi zeneiskolában.

„Gyermekkoromat 30-32 fős osztályokban töltöttem, ideges felnőttek és ideges gyermekek társaságában. A rohanó élettempó már a Kádár-rendszer második felében is jellemző volt ebben az országban.

Ehhez képest üdítő élmény az Életfa Iskolában megtapasztalni a nyugalmat, a családias hangulatot. Ez utóbbit az alacsony, 10 fő körüli osztálylétszámokon kívül elősegíti egy nagyszerű belsőépítészeti megoldás: 2-2 osztály alig-alig van egymástól elválasztva bármikor elhúzható üvegajtók segítségével. Örülök annak, hogy a gyerekek a szó valódi, etimologizáló értelmében lelkesen, szívesen (tehát: szívvel-lélekkel) játszanak hangszerükön. Ez a legfontosabb; fontosabb annál, hogy kis virtuózok legyenek. Úgy gondolom, az iskola nevéhez illően mindannyiunknak: nemcsak a gyermekeknek, hanem nekünk, tanároknak is meg kell másznunk az Égigérő fát. Tanítani legalább annyira nehéz, mint tanulni, sőt nehezebb, mert több felelősséggel jár. Ámde gyönyörű feladat.  Köszönöm az iskola összes dolgozójának azt a segítséget, melyet ennek a munkának a végzéséhez nyújtanak.

 

 

Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola  |  Telefon: +36 83 320-007; Mobil: +36 30 635-3537   |  Levélcím: 8360 Keszthely, Vaszary K. u. 12.
E-mail: eletfa.iskola [kukac] gmail [pont] com, eletfaiskola.keszthely [kukac] gmail [pont] com